HTML

Partnerünk

Kreatív Online hírek

Friss hozzászólások

Papírra a blogokkal!

2008.12.02. 16:39 lausekesther

Olvasom a konkurenciánk legújabb számában Simon Krisztián beköszöntőjét, miszerint a könyvkiadók nagy szarban vannak, valószínűleg betesz nekik a válság, senki nem fog könyvet venni. De ha elvonatkoztatunk a válságtól, akkor is adja magát a kérdés: minek venne bárki pénzért olvasnivalót, amikor a neten töménytelen mennyiségben ingyen olvashat? No és ami még jobb: minek venné meg valaki papíron éppen ugyanazt a tartalmat, amit a neten ingyen is elolvashat? Nem beszélve arról, hogy fákat vágnak ki miatta, ugye.

Ennek ellenére gombamód terjed a blogkönyvek kiadása, ellenérvek ide vagy oda. Az A.V. Klub nemrég összeállított egy listát azokról a népszerű weboldalakról, amikből könyvek készültek. A top 27-ben akad szakácskönyv-szerűség, egoblog, tévés, internetes tematikájú cucc, képeslapgyűjtemény meg legalább kettő macskás honlap. De nem kell ilyen messzire mennünk. Itthon a 2006-os blogboom óta szaporodnak a blogkönyvek, nincs még három hete sem, hogy a legújabbak, a Blogteres blogokból összegyűjtött Blogterrárium meg a Judapest által megtámogatott, és ügyes marketinggel megfűszerezett (!) Fűszer és lélek.

Itt egy rövid lista, amiket mi találtunk kis hazánkból:

(1) Az első, úttörő vállalkozás az álneves szerzővel: Jake Smiles: 1 link, Magvető, 2001
(2) Aztán mintha a blogoszféra 2006-os robbanásáig hosszú csend következett volna, amikor aztán beindult az ipar, fű-fa kiadta a blogját, mert az olyan trendi.
Ide a nemtudjukhova tenném egy Méhes Krisztián nevű hazánkfia Amcsihonban szerzett élményeinek gazdagságát bemutató Interkontinentális blogját a még csábítóbb alcímmel: A fejelmélet kudarca, egyetemen az indiánusok között. TT Média, 2006.
(3) Ó, igen, majd kifelejtettem, a nagy csendben mégicsak felcsendült a webnapló szó a könyvesboltokban: Csisztu Zsuzsa médiasztár könyve Webnapló és egyéb vallomások címen jelent meg, miközben valljuk meg, Csisztu soha nem írt 2-3 blogbejegyzésnél többet életében. 
(4-6) A blogkönyvekben rejlő lehetőségeket aztán gyorsan felismerte az I.A.T. kiadó, ami ezen felbuzdulva még ugyanabban az évben gyorsan kiadta Megyeri Nikolett Lélekdonorját, a következő évben meg Gantner Ádám Ősz Jeruzsálembenjét, idén pedig szintén Gantner Ádámtól a Kissinger és ént.
(7-8) 2006-ban jelent meg a blogoszférát tárgyaló fura tanulmánykötet-blog mix, a Blogvilág is a hvg kiadásában, meg a DFT Hungária Nagy blogkönyve, mutatván a műfaj műfaji megközelítését.
(9-11) A blogrobbanás évében indultak be az újságírók is, ekkor jelent meg Vincze Zita India Gyógyszállója a Népszabinál és Kármán Irénnek a Szemben a maffiával és a Szemben a hazugsággal című könyvei, a London Hillnél.
(12-14) Aztán tavaly mintha csökkent volna kicsit a lelkesedés. A Naphegy kiadta Bán Csabának, egy a kislánya életéért aggódó apukának a blogját Égi tünemény címmel, és ekkor jelent meg Napirajz címmel Merényi Dániel grafikus blogja, aminek mellesleg a 2. kötetét épp a napokban látom minden romkocsma falán hirdetve.
(15-16) Volt néhány próbálkozás külföldi blogkönyvek magyar nyelvű kiadásával, ilyen volt az Abby Lee álnéven publikáló brutálszaftos nimfomán Hol jár az eszem? (Jaffa, 2007) és az A.V. Club listájában is helyet kapó Julie & Julia szakácskönyv-szerűség (Ringier, 2007)
(17-19) Idén aztán mintha az Index húzott volna bele: kiadták a Művelt alkoholista blogzsebkönyvét meg a Szakítós blogot is, a Magvető meg a rejtélyes Spiegelmann Laura Édeskevését. 

Egy híján húsz. 
Ha tudtok még, jelezzétek, és kíváncsi lennék, mit gondoltok, van-e értelme nyomtatásban kiadni egy blogot? 
A kérdésnek mi is utánajártunk, a részleteket a Kreatív néhány napon belül megjelenő december-januári számában olvashatjátok, de addigis nézzük meg, hogy is van ez.

 

 

22 komment · 1 trackback

Címkék: blogkönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://szivlapat.blog.hu/api/trackback/id/tr73799971

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Karmamedia 2009.01.27. 08:49:02

Itt a nyomtatott blogMég néhány óra, és újabb médiatörténeti mérföldkőhöz érkezünk. Ma jelenik meg Chicagoban és San Franciscoban a The Printed Blog első valódi száma. Mindezt néhány héttel azután, hogy a The Chicago Tribune (és a kiadó ingyenes kiadványa…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reggie 2008.12.02. 22:49:01

Az egy dolog, hogy konyvet csinalnak belole. De azon kivul h fel lehet vagni a polcra, mire jo? Van aki egyaltalan elolvassa?

Nagykócsag 2008.12.02. 23:22:42

Szeretném ezt a bejegyzést is könyvben olvasni :)

kis ember 2008.12.03. 00:03:54

A napirajz könyvnek van.
Sokkal ütősebbek a rajzok papíron, mint a neten. És a szerző nem csak dedikálja, hanem rajzol is bele személyeset!

Té, mint Tamás 2008.12.03. 01:10:54

A posztból:
"Az A.V. Klub nemrég összeállított egy listát azokról a népszerű weboldalakról, amik könyvből készültek."

Valamit felcseréltél. Helyesen vagy "azok a népszerű weboldalak, amikből könyv készült", vagy "azok a könyvek, amik népszerű weboldalakból készültek".

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.12.03. 06:12:29

Minden jót egy kis idő még eltelik addig amíg engem kiadnak.

Retekbácsi 2008.12.03. 07:47:29

Szerintem van értelme a könyveknek. Na nem mindnek, természetesen.
Itt a blog.hu-n, meg a többi blog oldalon is -az egész netről már ne is beszéljünk - olyan rossz a jel-zaj arány, hogy gyakorlatilag iszonyú mázli kell ahhoz, hogy valami értelmeset találjon az ember.

lausekesther 2008.12.03. 10:23:48

@ Té, mint Tamás:
kösz, javítottam :) Elütés volt.
@ robinsoncaruso illetve sertra linne:
A Fűszer és lélek meg a Napirajz benne van a listánkban
@ egy-kettő-három:
Majdnem fogod :) A Kreatív decemberi számában.

gzs · http://www.marketingotletek.hu 2008.12.03. 12:03:05

na tessék, micsoda megérzés volt tegnap ez a post!, ma meg az index vezércikke, a gyurcsányblog könyv formájában... :)

index.hu/politika/belfold/knyv081124/

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.03. 13:46:16

Ja, bennünket is kapacitálnak a könyv-formára, de még nem döntöttünk.

lausekesther 2008.12.03. 14:57:39

@ tiboru: érdekelne, miken vaciláltok, mitől függ a döntésetek?

@ gzs: igen, ez a gyurcsányblogkönyv gyöngyszeme lehet a blogkönyveknek :) Köszi!

pollner · http://soreo.biz 2008.12.03. 15:50:35

Blogvilág - nem olvastam, de mint társtettes kaptam belőle néhány példányt és ajándékozni nagyon jó volt.

Művelt Alkoholista - sznobok bemagolhatják belőle, mit kell mondani "jó társaságban" a boroktól, egyébként értelmetlen.

Fűszer&Lélek: Letehetetlen. (+ nagyon szép)

Egyébként nyilván azok a blogok tehetők át könyvbe, amiken nincs túl nagy közösségi élet. A Kispad.hu nem könyvesíthető. A jeruzsálemi túrótortáról viszont nincs mit vitatkozni. Falni kell.

lausekesther 2008.12.03. 17:25:16

@ pollner: Amiken nincs túl nagy közösségi élet? Ez érdekes. Nagyon sokak szerint épp az a blogkönyv lényege, hogy a közösséghez tartozás materializálódott jele.

lilacékla 2008.12.04. 07:15:59

Az kevés, ha egy blog nagyon olvasott, ugyanis lehet, hogy olyanok olvassák, akik munka közben viccesnek találják pl. a szakitós témákat, de már könyv formájában nem állja meg a helyét a dolog.
Minek vennék meg egy szakítós könyvet? Minden nap jót röhöghetek mások bánatátn a blogon, de ennyi és nem több.
Viszont pl. a Fűszeres könyv, az annak is ajándék lehet, aki nem netezik állandóan.
Mondhatnám azt is, hogy blog nélkül is megállja a helyét, és ez a fontos. Csak olyat szabad kiadni, amihez tulajdonképpen nem is kell blog.
És azért azt se felejtsük el, hogy az emberek kis százaléka lóg a neten egész nap, vannak olyanok, akiknek van életük is ;)
A másik pedig, hogy beleszagolni egy könyvbe, az mindig élmény lesz.
A Fűszeres könyvet már megvettem, zseniális!
Az Alkesz könyvet meg fogom venni, mert érdekel a téma. A többit nem.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.12.05. 13:41:17

közösségi élet?

tessen megnézni a Blogterrárium függelékét

(...és nem csak azért, mert az én egyik posztom kommentjei...:)

xsolutions · http://blogvilag.hu 2008.12.06. 10:11:25

@lausekesther: köszönöm az említést
@pollner: én megvettem a Blogvilágot és szerintem gond nélkül felezhetnék a tartalmát. A blog része sótlan, viszont a blogokról szóló rész, amely több szerző munkája valóban érdekes.

Szerintem nagy közösségi élettel rendelkező oldalakat is ki lehet adni könyvben. Angol példának ott a ProBlogger. Ráadásul annak ellenére, hogy
a) imádom a blogokat
b) naponta olvasom a ProBloggert
megvettem, mert a könyv nem 1:1-ben a blogot fedi le. Kicsit más, kicsit több.
Napirajz külföldi példája a Dilbert. Több barátomnak is megvannak a naptáraik. Pedig ott sincs más, mint a neten :)

Szerintem a blog könyvesített kiadásának akkor van értelme, ha a blogot jó olvasni. Mind ego-blog, mind tematikus blognál elérhetőek lesznek azok, akik nem neteznek, vagy nem olvasnak blogot (esetleg azt se tudják mi a blog)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.18. 15:45:58

Van-e értelme? Miért veszünk zenei CDt ha van MP3 is? Mert az adott tartalomhoz kötődés része az identitásnak, és a megfogható, mások számára is látható tárgy megvásárlása is a rajongói közösséghez tartozás, az azonosulás egy kelléke.

lausekesther 2008.12.18. 16:05:32

@TheElf
Tökéletesen igazad van :)
süti beállítások módosítása