HTML

Partnerünk

Kreatív Online hírek

Friss hozzászólások

Vezényelj a mobilodon!

2011.02.02. 17:41 molnark

A mozikban nemcsak a 3D az egyetlen attrakció, egyéb programokkal próbálnak vendéget csalogatni a vásznak elé: ilyen például a konzolverseny, a sportközvetítés és a könnyűzenei koncertek mellett az opera-előadások vetítése is – írjuk a Kreatív Online-on a mozis sorozat újabb részében. Ez utóbbival rokon, hogy a ma és holnap este éppen a Művészetek Palotájában koncertező Los Angeles-i Filharmonikusok (LA Phil) januárban elindították háromrészes mozis koncertközvetítésüket, igaz csak Amerikában és Kanadában. A céljuk ugyanaz, mint a New York-i Metropolitannek volt, amikor 2006-ban belefogott az élő operaközvetítésekbe: népszerűsíteni a klasszikus zenei műfajt.  

A LA Phil remekül használja a közösségi médiát, a rendszeres Facebook- és Twitter-bejegyzések mellett a január 21-én indult európai turnéjukról már az előkészületek óta minden nap születik bejegyzés valamelyik zenekari tagtól. A könnyed kulisszatitkok közül kiderült, hogy a hangszerek egy része már előbb útra kelt, mint a zenekar, az időeltolódás ellenére az első európai próbán elég összeszedett volt a zenekar, de a Londonból Párizsba tartó Eurostaron is íródott bejegyzés.

A 3D persze a klasszikus zene világában is megjelenik: február 23-án Angliában a Sky 3D-n és 15-20 moziban vetítik az Angol Nemzeti Opera Lucrezia Borgia előadását, a rendező Mike Figgis. Ugyancsak ilyen technológiával készült a Berlini Filharmonikusok Musical Journey in 3D (Zenei utazás 3D-ben) című filmje, ami tavasszal kerül a mozikba.

Ugyan a technológiai újdonságokat rögtön kipróbáló berliniekkel nehéz felvenni a versenyt, de a Magyar Állami Operaház két furcsa partnerrel, a kínai állammal és velencei La Fenice színházzal közösen 3D-s vizuális technológiát is használ majd A kékszakállú herceg vára szeptember 9-i budapesti bemutatóján.

A posztot az LA Philhez visszakanyarodva, a magyarul viccesen hangzó nevű Gustavo Dudamellel zárjuk, aki épp az európai turné idején ünnepelte 30. születésnapját. A venezuelai csodagyerekből világhírűvé vált karmestert leigazolásakor a Bravo Gustavo! kampánnyal „vezette be” az LA Phil. A zenekar a Hello Designnal dolgozott együtt a kampányon, majd elkészült például az iPhone-ra letölthető karmester-applikáció is.

 Film az applikációról:

Bravo Gustavo iPhone App from Hello Design on Vimeo.

 Ilyen, amikor Gustavo Dudamel vezényel:

3 komment

Címkék: opera la 3d klasszikus zene metropolitan dudamel phil

A bejegyzés trackback címe:

https://szivlapat.blog.hu/api/trackback/id/tr822633934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

banyanyanya 2011.02.02. 23:54:49

na én ezt letöltöttem már rég :) de béna vagyok és nem tudom rendesen használni, viszont jót szórakozom saját bénaságomon.
De tényleg fontos, hogy a LA PHIL közösségi és egyéb média szinten a top-on van, más zenekarok (magyarok esetleg???? én se vagyok ebben biztos...) példát vehetnének róluk... Mondjuk sok londoni zenekar is rendesen tour-blogol és twittel. Szóval azt hiszem angolszász nyelvterületen nincs ezzel probléma.
TEHÁT hajrá komolyzenei/operai közösségi média, HAJRÁ... és köszönjük szívlapátblog h erről írtok :D

BBm 2011.02.03. 08:36:36

Én tegnap ott voltam a MÜPÁBAN :-)

Addig is két youtube videó, amit feltétlenül meg kell nézni, ha Dudamel:
www.youtube.com/watch?v=y36xmzYpujc
www.youtube.com/watch?v=RFUmQpjGZXE

Avagy szilveszterről egy fantasztikus Carmen:
www.youtube.com/watch?v=SQsGOx2TK_s
www.youtube.com/watch?v=U9i-3PrVkaw

Üdv:
BB

molnark 2011.02.03. 10:07:40

@BBm: köszi a linkeket, bajban is voltam, h a sok remek videó közül melyiket rakjam ki!
ha érdekel, itt klasszikusok.blog.hu/2011/02/02/grande_gustavo_sei_uno_di_noi már van egy élménybeszámoló a koncertől.
süti beállítások módosítása