HTML

Partnerünk

Kreatív Online hírek

Friss hozzászólások

In memoriam A. S.

2011.07.21. 18:08 szivlapat

Elhunyt Alex Steinweiss grafikus, a lemezborító feltalálója. Ő volt az, aki a Columbia Records művészeti vezetőjeként az 1940-es években elkezdett grafikákat nyomni az addig csak homogén színekben pompázó lemezborítókra, melyekből több száz legendás példányt köszönhetünk neki.

Steinweiss nemcsak esztétikai forradalmat, de bevételnövekedést is produkált. Az általa tervezett borítók megkilencszerezték például George Gershwin Kék rapszódia című szerzeményének és Ludwig van Beethoven III. (Eroica) szimfóniájának eladásait is.

Alex Steinweiss 1917-ben született Brooklynban lengyel apától és litván mamától. Tehetségére hamar felfigyeltek, így a Parsons School of Design elvégzése után, 23 éves korában művészeti igazgatóként landolt a Columbia Recordsnál. A második világháború alatt a haditengerészet számára készített oktató és mozgósító falragaszokat. Magazinoknak dolgozott, és több lemezkiadóknak is folyamatosan tervezett borítókat, összesen több százat. Ezekből válogattunk.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivlapat.blog.hu/api/trackback/id/tr993086982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása