HTML

Partnerünk

Kreatív Online hírek

Friss hozzászólások

Mickey Egér ma patkány volna?

2011.09.09. 10:10 szszabolcs

A „márkák a művészetben” sorozatunk harmadik részeként ismét egy olyan céget szerettünk volna találni, amely mára – a McDonald’s-hoz és a Coca-Colához hasonlóan – az Amerikai Egyesült Államok, így a nyugati világ és a globalizáció egyik jelképévé vált. Viszonylag rövid gondolkodás után beugrott a multi-mesegyár Walt Disney neve.

Nem véletlen, hogy számos – elsősorban amerikai – művész is feldolgozta munkáiban a stúdió logóját, illetve még gyakrabban a Disney által kreált, lényegében a logóval azonos értékű emblémává vált rajzfilmhőst, Mickey Mouse-t. Ezekből gyűjtöttünk össze párat.

Kezdjük először a belga Wim Delvoye-val, aki egyenesen személyes logójává alakította át az egykori filmstúdió, mára gigantikus média-konglomerátummá növekedett márka emblémáját. (Delvoye munkássága későbbi posztjainkban is fel fog majd tűnni.)


Wim Delvoye logója


Banksy, a korábbi posztokban szintén gyakran szereplő graffiti-sztár sem ment el szó nélkül a Disney mellett. A társadalomkritikát bőszen gyakorló brit elsősorban Mickey Egeret ruházta fel újabb arcokkal.


Banksy: Napalm

Nyilván a popkultúra legendás alakjait (Elvis, Jagger) szitanyomatként megörökítő Warhol sem mehetett el szó nélkül a leghíresebb rajzfilmhős mellett.


Andy Warhol: The Art of Mickey Mouse


Andy Warhol: Double Mickey Mouse

Keith Haring ennél is tovább ment: a legnagyobb popkuturális ikonokat komponálta egybe a kólás posztunkban is bemutatott „Andy Mouse – New Coke” című képén: Andy Warhol, Mickey Egér és a Coca-Cola szerepelnek itt egymás mellett, és jól kiegészíti őket a dollár jele, mely tekinthető akár a negyedik „pop-ikonnak” is.


Keith Haring : Andy Mouse – New Coke (tisztelgés Andy Warhol, Mickey Mouse és a Coca-Cola előtt)

A példák sora tovább folytatható. Itt van például Roy Lichtenstein, akinek Mickey Egeret és Donald Kacsát ábrázolja az első olyan festménye, amely képregény motívumokat használt, ami később a művész stílusjegyévé vált.


Roy Lichtenstein: Look Mickey (1961)

A már szintén bemutatott, nem túl visszafogott társadalom-, politika- és valláskritikájáról ismert orosz Alexander Kosolapov is megörökítette Mickey-t. Az olvasóra bízzuk, hogy a három szereplő közül melyik lehet a hős, melyik a vezető és melyik az isten.


Alexander Kosolapov: Hero, Leader, God

További Mickey-művek a teljesség igénye nélkül:


Claes Oldenburg: Geometric Mouse


Claes Oldenburg: Mouse Museum (1965-77)


Bill Barminski: Mickey Egér gázmaszk


Sven-Ruthner: Mickey and Donald


Tim Rogerson: Mickey Mouse - Cubist Couple


Jason Freeny: Mickey anatómiája

Nigel Tomm: Greatest Drawings of all Time Best or Most Famous Drawing in the World (2010)

A végére pedig egy érdekes projekt következik. A Disney street art művészek segítségével próbálta megtalálni, hogy milyen lenne Mickey, ha a 21. században született volna. A Bloc28 néven futó projekt oldalán számos, a következő, Mickey-t hatalmas csatornapatkányként bemutató képhez hasonló mű között böngészhet az olvasó.

7 komment

Címkék: kritika egér disney művészet globalizáció festészet walt disney mickey mickey mouse

A bejegyzés trackback címe:

https://szivlapat.blog.hu/api/trackback/id/tr883213201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvető Emberi Jog 2011.09.09. 20:25:52

'A művészet az, amit a gazdagok annak vélnek.'

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.09.09. 21:39:57

A gázmaszk a legjobb, hiszen egy használható műalkotás.

naezadurva 2011.09.09. 21:59:18

@Alapvető: Az max. a műkincs, nem?
A népdaltól a streetartig elég sok mindent neveznék művészetnek anélkül, hogy gazdagnak kéne lennem.

Kis ember 2011.09.09. 22:55:10

A DCL-nek (Disney Cruise Line) is dolgozom. Furcsa, mikor egy százharmincezer tonnás hajó, a Disney Dream beáll egy kikötőbe és a kéményén ott világít és a zászlón lengedez büszkén a DCL jelképe: három stilizált hullám közt egy mikiegér. :)

Ezen a képen látható:

m.blog.hu/vi/vizizene/image/2011_%20majus%2014_%20Castaway%20Cay/disney%20dream.jpg

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.09.10. 10:20:56

"i mickey mouse mothafuckers" 2001 legnépszerűbb google keresése.
süti beállítások módosítása