HTML

Partnerünk

Kreatív Online hírek

Friss hozzászólások

Mit hozott a webvideós tartalomgyártás?

2009.06.11. 12:26 .:sz-b:.

A videós tartalomgyártás tapasztalatairól beszélt Kardos Gábor, a CEMP üzletfejlesztési igazgatója, Weyer Balázs, az Origo főszerkesztője és Herner Dániel, a Színház.tv vezetője a webvideó-konferencián. Kardos Gábor arról beszélt, hogy már a videós tartalmak gyártásának kezdetekor rájöttek, hogy nem szabad mozgóképet csinálni abból, ami ezt nem igényli (pl. leadni egy interjút). Kiderült az is, hogy nem annyival olcsóbb a hagyományos mozgóképes tartalomelőállításnál, mint gondolná az ember (nem igaz az az érv, hogy úgyis kisebb a felbontás, mert ahhoz is jó kamera kell, hogy az lebutítva jól nézzen ki). Kellenek szakemberek, nem tud mindent egy ember megcsinálni, amellett a videózás lassú az írott szöveghez képest, a helyszínen felvett anyagot fel kell dolgozni, újragondolni, vágni, feltölteni. Azt is érzik, hogy különbség van a webező és a tévéző ember között, de ez a jövőben elmosódhat. Meghatározó a tartalom, "a kontent továbbra is king". Kardos szerint a tapasztalat az mutatja, hogy webes videónak van üzletileg létjogosultsága, ami nem mondható el sok más új webes területről.

Weyer Balázs elmondta: a Videa három lábon áll, az első a saját gyártású videók, ezen belül a híranyag és minisorozatok, a külső gyártású videók (partnereiktől: MOME, Daazo, Tv2, , TÁP színház, Tesztmotor.hu Kukker.ro), illetve a közösségi tartalmak. 170 ezer ember nézi meg összesen egy nap a videókat, 3 állandó belső munkatárs dolgozik a videórészlegben, 35-40 milliós éves kerettel. A részleg egyelőre veszteséges, de már jövőre pozitív eredményre számítanak. Weyer elmondta, hogy a videógyártás természetéből adódóan drágább és lassabb, mint a szöveg, nehezen illeszthető a hagyományos portálstruktúrákba, van olyan újságíró, aki nem alkalmas videózásra, meg kérdés, hogyan lehet az egészet a szervezeti struktúrában elhelyezni.

Herner Dániel a Színház.tv-től (ez a Színház.hu videós melléklete) más fejlődési utat vázolt fel: ők 2007-ben állítottak össze egy stábot, egy kamerával és egy szerkesztővel az előadások rögzítésére, és részleteket, ajánlókat kezdtek közölni. Aztán elkezdtek megrendeléseket kapni teljes előadások fölvételére, szpotok elkészítésére, mostanra reklámot meg utómunkát is csinálnak, és 3 stábbal, két szerkesztővel dolgoznak. Herner Dániel elmondta archívumot is építenek, illetve van terv az előadások közvetítésére, ez azonban üzletileg még nincs kidolgozva.

1 komment

Címkék: tudósítás webvideo konferencia

A bejegyzés trackback címe:

https://szivlapat.blog.hu/api/trackback/id/tr501178567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoficsa 2009.06.19. 13:39:10

Ezeknek az előadásoknak a slide-jai elérhetők valahol? Kreatívon?
süti beállítások módosítása