HTML

Partnerünk

Kreatív Online hírek

Friss hozzászólások

Nem hajlandók játszani a tévék az ifjúságvédő reklámot

2010.04.26. 14:56 lausekesther

Közeleg május 20., a személyijövedelemadó-bevallások beadásának határideje, ezért aztán izzanak az 1%-os felajánlásra buzdító reklámok is - már amennyi hely és figyelem maradt nekik a választásokat megelőző politikai kampányharcban. Beállt a civil szervezetek sorába a felajánlásokért a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság is, amely több támogatóval közösen az A-HA címen futó, nagyszabású szexuális felvilágosító kampány keretében többek között ezt a szpotot is készíttette: 

A szpot a Roxer Springer & Jakoby ügynökség munkája, amelyet a LivePoint produkciós cég és Fazakas Péter rendező segített. Mint az ügynökség vezetőjétől, Sikos Pétertől megtudtuk, a hazai tévék többsége azonban nem hajlandó leadni - vagy csak késő este - a szpotot. Egészen pontosan ezt a levelet kaptuk tőle:

„A ORTT megkérdőjelezhető döntéseinek következtében a legtöbb magyar kereskedelmi csatorna annyira retteg a büntetésektől, hogy inkább gyávának mutatkozik, mintsem hogy komoly üzeneteket támogasson! Most éppen olyan alapon utasítják el egy igen komoly társadalmi célt szolgáló reklámfilm sugárzását, miszerint az sokkoló és brutális.

Két csatornát kivéve az összes többi megkeresett tévé a kiskorúak védelmére hivatkozva vagy megtagadta a szpot sugárzását, vagy csak a késő esti órákban engedik adásba. A Viasat, mivel Londonból sugároz, azt mondta, semmi gond nincs a szpottal. A StoryTV pedig beküldte az ÖRT-nek, akiket mi is megkerestünk, és a kapott válasz, állásfoglalás alapján befogadták a filmet. Az ÖRT ugyanis semmi olyan tartalmat, szöveget vagy képi elemet nem talált, amit ne lehetne leadni, szerintük a film hatásos, és a látvány az üzenet jellegéből fakadóan kikerülhetetlen. Javasolták, hogy vasárnap délelőtti rajzfilmek, és kiskorúak által nézett műsorok mellé ne tegyük (nem is volt szándékunkban), de egyéb fenntartásuk nem volt. A Hallmark, az ATV és a NatGeo ab ovo elutasították, a többiek csak késő esti műsorsávba hajlandóak betenni. Az ÖRT állásfoglalása sajnos senkit sem érdekel. A csatornák inkább homokba dugják a fejüket, mint hogy összetűzzenek az ORTT-vel.

Na de hogyan lehet a fiatalok védelmére hivatkozni egy fiatalok védelmét szolgáló film elutasításával kapcsolatban? Azok a csatornák, amelyek többnyire erősen megkérdőjelezhető tartalommal „szórakoztatják” a fiatalokat, szabotálják egy olyan társadalmi célú film sugárzását, amiben se vér, se szex, egy vulgáris szó sincs. Nem a film sokkoló. A tartalma az. De hát ez a valóság.” 

 Nektek mi a véleményetek?

61 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivlapat.blog.hu/api/trackback/id/tr801952789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tygger 2010.04.26. 15:39:53

nem látom a problémát a filmmel

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.26. 15:44:50

gyáva, szar ország, rossz hivatalokkal.

ja, ez még csak fokozódni fog, előre szólok...

anyu 2010.04.26. 15:48:26

Ha jól értem a tinédszerek abortusza az Ok, csak hunyjuk be a szemünket és senki ne beszéljen róla .... akkor olyan mintha nem is létezne.

sqirell 2010.04.26. 15:53:50

Úgy látszik, h az ORTT még nem látta, milyen reklámok mennek az Egyesült Királyságban. Ez cseppet sem brutális azokhoz képest. Sajnos itt sem jobb a helyzet, a britt 14-20 éves lányok többsége megszül, de nem azért mert tele vannak anyai ambíciókkal.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2010.04.26. 15:54:49

Valahol megértem a tévéket, hiszen minek bevállalni egy büntetést jótékonyságért cserébe? Ugyanakkor az ORTT hazánk legszükségtelenebb sóhivatala...

A spot normális országban mehetne adásba, csak nálunk vannak olyan korlátolt barmok hivatalokban, hogy félni kelljen tőlük. Szomorú.

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2010.04.26. 16:09:34

Hihetetlen, hogy miközben ki tudja hány (nem is merek utánanézni) csecsemő a mai magyar valóságban MEGHAL az abortuszok miatt, addig ilyen beszariak vagyunk, hogy egy ilyen prevenciós spotot nem merünk levetíteni úgy, hogy még csak nem is az abortuszt magát mutatják, hanem egy lány letakarva, azt is az előkészületkor. (nem is hiányolom hogy mutassák, félreértés ne essék)

Mindenki csak elnézi hogy a szegény babákkal ezt műveljük, félrenéz, nem beszél róla, homokba dugja a fejét. Szörnyű. Ha valaki kimondja abortuszellenes véleményét azt meg egyből vallási fanatikusnak vagy korlátoltnak kiáltják ki.

Magyarország én így NEM szeretlek.

DeToXXX 2010.04.26. 16:09:40

ORTT és ARTISJUS. ezt a 2 kullancs/féreg hivatalt kéne már kiirtani. ja, hogy a fidex se fogja? kabbe gyíkok leléptem! :P

Novi bácsi 2010.04.26. 16:09:55

Kedves Péterem!

Csak egy valami nem világos a számomra: az ORTT látta már a filmet? Nem az lenne a legegyszerűbb ebben és az ehhez hasonló esetben, ha egyszerűen "jóváhagyatnátok" velük ELŐRE az anyagot?! Akkor a beszari kerTV-k sem hivatkozhatnának semmire. Itt éltek ebben az országban Ti is, tudjátok hogyan működik ez a cenzúrával határos "szerv". Nem kellene persze rendszert csinálni belőle, de a "risky"-nek látszó témáknál simán lehetne "véleményeztetni" az anyagot.

Ez konstruktív és előremutató - ráadásul jófej - megoldásnak tűnne a számomra.

Balhét meg akkor kellene csinálni, ha az ORTT esetleg visszadobja. De akkor jó nagyot.

Barátod, Ferenc

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2010.04.26. 16:11:08

Ja és száradjon le a keze az összes orvosnak, akik egészséges babákat kioperálnak.

kiflicsücsök 2010.04.26. 16:20:34

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: nem akarok vitába keveredni, de ki fogja azokat az egészséges babákat eltartani? a tini anyukák, a nagyszülők, az állam? szép perspektíva!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.04.26. 16:22:19

Az emberek 99%-a simán ateista és materialista, ezért nem gond nekik az abortusz.

szita szita péntek 2010.04.26. 16:23:00

Nem értem, hogy mi a baja a posztolónak. Venni akart reklámidőt és nem adtak el neki? És? Ha a cipőboltomba akarnál letolt gatyával vásárolni, és nem szolgállak ki akkor az mennyiben lenne más?

Van egy szerencsétlen médiatörvényünk. Van még sok sz*r törvényünk, de hát mi már csak ilyenek vagyunk... Ontjuk ki magunkból évente százszámra a törvényeket (tényleg) mintha bizony tényleg ennyi területet kellene törvényi szinten szabályozni. Hát persze, hogy sz*rok. Erre jön még a honi hatóságok sajátos mentalitása, mi szerint szívatni és nem segíteni kell az alá tartozókat. Jogos a félsz.

A Sikos Péter azt szeretné, hogy ezt a csatát a tv adók vívják meg helyette, miközben ő épp duzzog. Hehe. A műsorszolgáltatók egész jól elvannak e nélkül a spot nélkül is, adott esetben nem az ő foguk fáj. A civil szervezet elmegy szépen az ORTT-hez, kér egy írásos véleményt, majd ezzel próbál újra házalni. Jobb esetben ezt követően elmegy az országgyűlési képviselőjéhez és elsírja magát a tarthatatlan helyzeten. Ha sokan rínak, akkor majd lesz törvénymódosítás. Addig nem.

Egyébként meg ha egy műsorszolgáltató nem akarja leadni mert csak (mondjuk azt mondja, hogy nem illeszkedik az arculatába, vagy éppen utálja a sötét hajú csajokat) hát az meg az ő döntése. Az égegyadta világon SEMMI sem kötelezi őket arra, hogy eladják a civil szervezetnek a reklámidőt.

Mondom ezt egyébként attól függetlenül, hogy szerintem a reklám simán beleférne, a célja meg magasztos.

U.i.: Rohadtul nem adok senkinek 1%-ot, akiről nem tudom, hogy mire fordítja, azaz a bevételeiből mennyit költ pld. az 1% reklámokra és a saját önfenntartására. Így praktikusan oda adom, akit ismerek. Mindenkinek ezt javaslom! Akinek reklámokból kell célt választania olyan szinten elidegenedett ember, ami már fájdalmas.

memety · http://memety.blog.hu/ 2010.04.26. 16:31:04

háát..engem eléggé sokkolt, lévén, hogy én is annyi idős vagyok, mint az említett 'Kata'. azt viszont marhára nem értem, hogy a South Parkot, Family Guyt, meg hasonlókat simán leadnak (bár én nem nézem), de ami pont az érdekeinket szolgálná, azt meg nem. Hol van itt a logika, kéremszépen?

szita szita péntek 2010.04.26. 16:36:28

@memety: Háááát, gyerők vagyol még és naív! :) Nincs logika. Ez nem egy logikus, de még csak nem is igazságos hely. Ember embernek izéje, no... farkasa. Majd felnősz te is... Remélem nem keseredsz meg...

tarsolya 2010.04.26. 16:37:31

A reklám demagóg, ezért nem bánom, hogy nem adják le.

Ettől függetlenül ez a gyakorlat, ami most van valóban elfogadhatatlan, de szerintem a dolog csak szigorodni fog, engedékenyebb biztos nem lesz, a TV túlságosan is oldschool platform ehhez.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2010.04.26. 16:53:30

Nem értem a hőzöngőket. Az abortusz nem jó. Senki sem mondta hogy az lenne, a reklám sem sugallja ezt, és a reklám elutasítása sem utal erre.
Az abortusz kell vagy nem kell, ez egy olyan kérdés amit nem itt fogtok eldönteni.
A reklám maga meg szar, nem igazán hatásos. Akkor már hatásosabb lenne megnézetni egy olyan igazi abortuszt (amikor darabolják a magzatot és ömlik a véres magzatvíz), és utána meghallgatni egy pszichiátert aki foglalkozott ilyen úton lelkisértült tinikkel. Persze a reklám nem a tiniknek szól, hanem a keresőknek, de ők meg pont beleszarnak, mert "a saját gyerekem úgyse".

Szabó Patrícia 2010.04.26. 17:12:26

ez a film nem sokkoló, csak valóban simán demagóg. semmi érzést nem vált ki belőlem, szori.

volt egy film, ami azt mutatta be endoszkópos kamerával, hogyan kapaszkodik az életbe a kis magzat, miközben szó szerint simán kiszakítják, kitépik cafatokban az anyaméhből, na, az valóban durva volt, igazi horror, én a végén sírtam is. nem reklám volt, csak egy tudományos film.
ez így itt fent egy műbalhé.

kissbergen 2010.04.26. 17:19:33

ha valaki nem akarja a babát akkor jobb ha nem születik meg. így legalább nem végzi szemetesben. nincs az abortusszal semmi gond sztem. akinek nem kell az ha már nem vigyázott legalább legyen lehetősége korrigálni ezen.

doktor house-t idézve az a bigyó a hasában nem ember!

nehogymár joga legyen egy 1-2 hetes csökevénynek

Katibácsi 2010.04.26. 17:21:29

engem nem sokkolt, ennél lehetne még drámaibb is.

krampam 2010.04.26. 17:33:34

ez kutyafüle...
mi ebben a sokkoló?
a kibaszott szar pszicho-thriller-horror-krimik spotjai meg nyugodtan mehetnek... szétvert, levágott fejek, kibelezett, felgyújtott emberek, kínzás, zsarolás, kegyetlenkedés... ezek mehetnek.
mocskos banda.

krampam 2010.04.26. 17:34:46

@kissbergen:
téged kelltt volna abortálni... te mikortól tekinted magad embernek? szerintem még nem vagy az, úgyhogy megölünk, jó?

Karnamantra 2010.04.26. 17:35:25

Van egy olyan brit reklám (ahol a legmagasabb a fiatalkorúak terhessége), hogy az iskolai egyenruhában az iskolaudvaron szül meg barátai társaságában üvöltve a csaj. Na, az sokkoló.

Jobban oda kellene figyelni ezekre a fiatalokra, bizonyára nem szándékosan lesznek terhesek... Óvszerautomatát és fiatal felvilágosító oktatókat minden iskolába!

maczidani 2010.04.26. 17:35:31

Bocs, de nem találtam email címet, úgyhogy ide kell írom.
A creativerepublic.blog.hu/ szerkesztője vagyok és szeretnék bekerülni a linkjeitek közé.
Előre is köszi.
Dani

Karnamantra 2010.04.26. 17:37:03

@kissbergen: De nem 13-15-17 évesen, könyörgöm... NYILVÁN akkor még nem tervez családot..... Később, anyámnak is volt egy abortusza utánam, 2 gyerek elég volt nekik, aztán már védekeztek. Ez "normális" (szar, ahogy van, de az).

savmart 2010.04.26. 17:41:14

Én úgy tudom, az ORTT előzetesen nem ad hivatalos állásfoglalást, csak és kizárólag adásban megjelent anyagokat bírál el. Amiről itt többen beszéltek, az az ÖRT, az Önszabályozó Reklámtestület, amivel viszont nem is szokott gond lenni.

"Venni akart reklámidőt és nem adtak el neki? És? Ha a cipőboltomba akarnál letolt gatyával vásárolni, és nem szolgállak ki akkor az mennyiben lenne más?" - ahogy mondani szokták, a stílus maga az ember. És más lenne, barátom, hidd el.

EMU 2010.04.26. 17:56:42

Provincia ez, nem ország, népség, nem nép.

Szanakka 2010.04.26. 18:11:38

Ezt felesleges volt elkészíteni is. Nem lesz, nem lehet olyan hatása amit elvárnak tőle, az ingerküszöböt sem éri el, az említett korosztály 90%-nál.

A felvilágosító "kampányt" otthon, anyuka-apuka kezdje el, nem könnyű, tapasztaltam, de egy h@lye gyerek ballépésével elszámolni sem az a szülőknek.
Tessék venni a bátorságot, és leülni "dumálni"!
A hasonló videókat pedig biosz órán nyugodtan a kölök arcába nyomni, akár ennél keményebbet is. Meg fogja érteni. A szülők fel fognak háborodni, aztán lenyugodni. Ha jó az anyag akkor esetleg otthon is szóba kerül.
Ne a TV akarjon "felvilágosítani", mert nem tud!

Hangulatjavító Intézkedéscsomag · http://polir.blog.hu 2010.04.26. 18:20:20

nem gondolom, h előzetes jóváhagyás gyakorlatát ki kellene alakítani. rossz precedenst teremthet. az ört által jól kitaposott úton kellene tovább menni.

a szülőknek meg leginkább akkor kellene felháborodni, ha ilyen üzenetek nem jutnak el a gyermekükhöz.

Ya Basta! 2010.04.26. 18:51:22

Haat igazabol ebben a reklamban nem tudom mi a brutalis.. Az ORTT munkaja plusz a magyarorszagi media szabalyozas elegge vitathato es akkor meg nem beszeltunk a csodas lehet multi deh akar apro reklamgyarto fercmuhelyekrol..
Visszaterve arra hogy ez a reklam brutalis..masfel eve Angliaban elek.. ez a reklam itt nemhogy brutalis lenne hanem "brutalitasaval" meg palyara sem lephetne ebben a kategoriaban.. max a sampon reklamok kozotti mezonyben lenne brutalis..

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.04.26. 19:10:47

Nagyon helyes! Nem kell abortuszproganda!

kispista 2010.04.26. 19:44:32

@tetra:
"Akkor már hatásosabb lenne megnézetni egy olyan igazi abortuszt (amikor darabolják a magzatot és ömlik a véres magzatvíz), "

Ha ezt a reklámot sem adják le, a véresebbet még inkább tiltanák.

De valóban jobb lenne néhány véresebb reklám ilyen vagy pl. balesetvédelmi kérdésekben.

kispista 2010.04.26. 19:46:43

@kiflicsücsök:
"de ki fogja azokat az egészséges babákat eltartani? a tini anyukák, a nagyszülők, az állam? szép perspektíva! "

Akár a csecsemőgyilkosságokat is legalizálhatjuk a te álláspontod szerint.

Panka84 2010.04.26. 19:51:26

@Szabó Patrícia: nem darabolják a magzatot, ennél korszerűbb az eljárás manapság...

[c] 2010.04.26. 20:12:39

@kispista: Ja, tényleg remek lenne. Az ilyesmi csak bűntudatkeltésre jó, megelőzésre nem.

Nedus 2010.04.26. 20:28:08

Felháborítónak tartom, hogy 18 éven aluliaknak ilyen reklámokat kell készíteni. És ugyanakkor elkeserítő is egyben. Fiatal vagyok, de megdöbbent, hogy már 17 évesen "aktív" sexuális életet élnek fiatalok.
Én megvártam, amíg nagykorú lettem, elmentem az orvoshoz, felírattam a fogamzásgátlót (szűzen) és semmit sem veszítettem, hogy 16 évesen nem tettem szét a lábam.

belga6 2010.04.26. 20:55:17

Nyilván ahhoz, hogy bármilyen szpotot leadjanak a tévék, komoly lobbitevékenységre van szükség. Azt hiszitek, hogy csináltatok egy kisfilmet, és mindenki összesz.rja tőle magát?? Most meg itt sírtok? Hihetetlen! Ti földönkívüliek vagytok, vagy mi?

[c] 2010.04.26. 20:55:32

@Nedus: 17 évesen még nem erkölcsös szexelni, csak 18 évesen? Ki határozza meg? Te?
Megjegyzem, én sem helyeslem a legtöbb esetben, de inkább féltem őket, semmint ítélkezem. A túl korán kezdett szexuális élet testi-lelki következményei károsak lehetnek, még akkor is, ha "menő".
A megoldás nem a tiltás, hanem az elfogadó, intelligens, őszinte szülői háttér. Ha a lány oda mer állni az anyja elé, hogy "anyu, szeretnék tablettát íratni, elkísérsz az orvoshoz?", akkor az a kisebbik rossz, hogy szexel - mert nem tudatlanul, felelőtlenül teszi ezt.

Tesoro 2010.04.26. 20:57:26

Ha csak néhány felelőtlen tinédzserhez ér is el az üzenet már megérte. Semmi kivetnivalót nem találok a filmben, ennél százszor "rosszabbakat" mutatnak be nap mint nap a tv-ben, nem értem miért pont ettől zárkóznak el.
Jelek szerint a szülői tájékoztatás ezen a téren nem elég hatékony, így igenis kellenek olyan eszközök, melyek felnyitják a szemeket, akár sokkolva is.

Nedus, sztem nem az a megoldás, hogy felháborodásunkat fejezzük ki, és homokba dugjuk a fejünket, hanem hogy minden lehetséges módon segítsünk. Személy szerint 16 éves voltam amikor megtörtént, máig mosolyogva gondolok rá, egy percig sem bántam meg.

tygger 2010.04.26. 20:57:56

@Nedus: mondták már, hogy nagyon modoros s-sel írni a szexet? kurva idegesítő, egyébként meg ügyes vagy, de nem mindenki ilyen prűd ebben az országban, mint te

Intizar 2010.04.26. 21:00:51

@endike: Tündérke, ez butaság. Soha nem lehet egyszerű és könnyű dolog ez a nőnek, akivel megesik. Nekem volt, meg kellett legyen, de attól még nyomorúság. És nem azért, mert a Jóisten odafönt haragszik érte.

Intizar 2010.04.26. 21:02:05

@kispista: Persze, meg a felnőttgyilkosságokat, abból is sok a fölösleg. A magzat nem ember. Még a középkori teológusok is úgy tartották, hogy csak néhány hónap után költözik belé a lélek.

siss 2010.04.26. 21:18:56

@Panka84: A szóban forgó film valószínűleg a Néma sikoly, az egyik leghatásvadászabb film a témában.

Nem ágálok az abortusz ellen, sok olyan eset van, amikor indokolt - de ettől függetlenül mégiscsak egy potenciális ember életének elvétele, amely az esetek nagy többségében elkerülhető lenne. És még csak nem is társadalmi szempontból a legkárosabb, vajon hogy fogja lelkileg átvészelni ezt egy 15-16 éves kislány?

(Nem, a védekezés nélküli keféléshez nem kell ész, mielőtt ebbe valaki belekötne. Nemtörődöm szülők annál inkább.)

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.04.26. 21:46:16

@siss:

Én nem ágálok a gyilkosság ellen, mert sok eset van, amikor le kell gyilkolni embereket, bár az esetek többségében elkerülhető lenne ez. De pl. a szomszéd, aki beszólt nekem, mégsem maradhat élve, ebben azt hiszem egyetértünk???

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.04.26. 22:01:34

hát mondjuk, azért poroljuk le, mekkora hiszti volt a koporsós rákos sztori miatt is, azért itt is rezeg a léc...

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.04.26. 22:07:16

1, Az ember, mint biológiai lény 14-24 éves kora között képes a legegészségesebb gyerekeket világra hozni, ekkor a legtermékenyebb, 24 felett szépen nő a genetikai károsodás aránya és egyre kisebb az esélye a fogamzásnak is. Ehelyett a mai nő 35 évesen kezd el gondolkodni rajta, hogy esetleg lehet, hogy kéne gyerek. Ez így nagyon nincs jól.
2, A fiatalok szervezetében minden egyes kis nyüzsgő sejtecske a szexre vágyik, az, hogy ezt felelősséggel és tudatosan éljék meg, nem elég azonban a szexuális felvilágosítás, hanem NEVELÉS kell. Ilyen ma nem nagyon van sajnos...
3, Ez nem abortusz ill. ~ ellenes reklám, hanem egy olyan, ami a felvilágosító kampányra gyűjt 1%-ot. Kimondottan a kereső szülőkre kellene hasson, akik nem tudják, nem akarják otthon megoldani a felvilágosítást... A gyerekeknek ehhez nem sok közük van.
4, A gyerekeket nem szellemi fogyatékos hülyékként kellene kezelni, hanem értelmes emberként, s igenis IDŐBEN elkezdeni elmagyarázni nekik mind a biológiai mind a lelki oldalát a szexnek. Ez tűnik a legnehezebbnek, mivel bármelyik 8 éves nézhet a neten pornót, s szocializálódhat ez alapján, mindenféle hasznos információ nélkül... A tiltás csak nagyobb ellenkezést és dacot vált ki, főleg az amúgy is prolbémás korban lévő kamaszoknál.

A prüdéria és a bűntudat kiépítése a legrosszabb, amivel felléphetünk ezen jelenségek ellen. A szex jó dolog, az tud lenni 14 és 16 évesen is, és ha ezt tudja, aki kíváncsi rá, márpedig tudja, akkor ki is fogja próbálni. Pusztán egyéni hormonszint kérdése, hogy kipróbálja-e vagy sem. Sokkal hasznosabb úgy, ha ismeri a védekezési lehetőségeket és a következményeket...
Legeslegelőször a prűd anyukák gyereke fog védekezés nélkül dugni... Ja és ők fogják traumaként megélni az egész hercehurcát, ami a szex körül van.

páva vagyok hagyjatok repülni 2010.04.26. 22:12:12

@krampam: Konktrétan a 16. héttől van vmiféle tudata. Addig sejtcsomó. Mondom ezt úgy, hogy 2 gyermekem van, és ha megfoganna még egy, nem vetetném el. De elegem van az okoskodó kib. faszikból, elképzelésük sincs, milyen megterhelő testileg-lelkileg egy gyermek. Egy nő már akkor kb tudja, mikor ki sem hordta. OK, genetika, de hát akkor sincs semmi közük hozzá. Megszülni olyan, mint görögdinnyét sz*rni már bocs. Ha szétmegy a család, az apától elvonnak kb a havi cigirevalóját, az anyja meg roskadhat bele anyagilag, lelkileg az egyedüli nevelésba. Szóval, sztem semmi joga nincs egy pasasnak okoskodni ez ügyben.

Neuf á la banque 2010.04.26. 22:16:59

Csak azt tudnám mitől jobbak ezek az orvosok mint azok az "anyák" akik születés után dobják a gyereket a kukába. Ha azt vesszük, hogy az élet a fogantatással kezdődik, mindkettő gyilkosság. Szerintem adni kéne orrba-szájba a reklámot, sőt lehetne durvább is. Az meg elég érdekes, hogy az abortuszt állja az állam, de a kotont és a fogamzásgátlót nem támogatja.

Girhes Joe 2010.04.26. 22:18:36

@tygger:

Azért ez az antiprűdizmus (vagy minek hívjam) is, amit csináltok itt páran, erős túlzás, a ló túloldala. A prűdségnek igenis van társadalmi szerepe, különben soha nem alakult volna ki.

A kérdés inkább az, hogy van amiben lehet (kell) prűdnek lenni, és van amiben nem szabad. Szerintem mindezt valahogy úgy kellene tudatosítani a fiatalokban, hogy a mindenáron, menőségből való szexuális túlfűtöttség igenis helytelen dolog, az ember attól értelmes, hogy irányítani képes az ösztöneit. Viszont HA már csinálják, legalább tegyék ésszel (ne fűvel-fával, és védekezzenek).

Szóval igen, felvilágosítás, DE ne úgy, ahogy azt a liberálisok elképzelik, hogy 12 éveseket bátorítunk és adunk nekik technikai tanácsokat, hogy hogyan keféljenek... mert az olyan, mintha drogprevenció címszóval részletesen elmagyaráznánk, melyik drogot hogyan lehet kipróbálni, mi a jó benne, és hogyan lehet megúszni a felelősségrevonást.

Vajon ha az alkoholt meg a cigit (elvben) tiltjuk 18 év alatt, akkor a szabad szexualitás miért megengedett nekik? Nemde ugyanolyan kétélű, mértéktelenség esetén veszélyes dolog mindegyik?

Girhes Joe 2010.04.26. 22:20:08

@kerekbilincs:

"Szóval, sztem semmi joga nincs egy pasasnak okoskodni ez ügyben."

Akkor ez esetben azt se várhatod el tőle, hogy a gyerek nevelésében bármiféle szerepet vállaljon. Legyél következetes.

Nedus 2010.04.26. 22:24:26

@tygger: nem mondoros vagyok csak angolos

Nedus 2010.04.26. 22:26:09

@antiszociális exlúzer: A kérdés jogos. Tudom koronként változik. Az édesanyám sose ellenzett semmi, de "kikötés" volt az érettségi. Ez neveltetés kérdése, és sok barátomnőmnél hasonló elvárás volt

klavier 2010.04.26. 22:30:57

@kissbergen: bocs,de te is 1-2 hetes csökevényként kezdted.Nem is tudom,volt-e jogod arra,hogy világra szüless.....???

klavier 2010.04.26. 22:37:29

@Gergő77: egyetértek.

Ha azt vesszük,ez a baromira nagy szexuális szabadosság semmire nem vezetett.A világ nem jobb lett általa.hanem romlottabb.Igen,kell egy tartás az embernek,és az önmegtartóztatásra,jó értelemben vett erkölcsösségre mint pozitív erényre tekintek,ellentétben azzal,aki.... nem.Habár engem is beszabályoztak annak idején a szüleim,és marhára rugódoztam ellene,mégsem bántam meg hogy 19 évesen,házasságkötést követően ,csak a férjemmel volt szexuális kapcsolatom.

klavier 2010.04.26. 22:38:28

@Panka84: korszerűbben válik cafatokká?végülis egyre megy...

klavier 2010.04.26. 22:40:58

A cikkre reagálva,sajnálom,hogy nem vállalják fel a TV csatornák a közvetítést,pedig nagyon fontos lenne.
Bár a filmet egyáltalán nem tartom se ütősnek,se hatásosnak,brutálisnak meg végképp nem.Kéne csinálni egy jobbat....de még ha ezt sem merik leadni???

Bobzen 2010.04.27. 09:03:36

Azért valahol hihetetlen, hogy az abortuszt, mint lehető legrosszabb opciót beállító szpotnál pár álszenteskedő faszkalap már megint az abortusz ellen agitál. Csak tudnám kinek/minek sikerült ilyen mélyen rögzíteni bennük ezt a pavlovi reflexet... mert hogy nem akarják/képtelenek valamennyi aspektusában végiggondolni a problémát, az hótziher.

retép sokis 2010.04.27. 09:28:00

@Novi bácsi: Jó reggelt! Nem szokásom fórumokon levelezgetni, de egy baráttal szívesen kivételt teszek.

Ahogy azt az egyik beíró is már megírta, az ORTT sajnos csak sugárzott műsorokról ad ki hivatalos állásfoglalást. És akkor büntet... Az ÖRT lenne az a grémium, amelyik hivatott egy előzetes etikai "becslésre", ez meg is történt, de a reakciókat sajnos nem befolyásolta. Kár, mert ezzel egy általam nagyra becsült testület véleményét negligálták a médiumok. A StoryTV az egyetlen pozitív kivétel! Természetesen én sem hagytam ennyiben, szépen ellevelezgettem az ORTT egyik jogászával. Teljesen felesleges volt...

Olvasva a többi kommentet, szeretnék még hozzáfűzni egy-két gondolatot a film által felvetett problémához. A szpot nem az abortusz kérdését feszegeti! Ez ügyben úgy gondolom nem nekünk, és nem ebben a kampányban kell állást foglalnunk. A mi megbízásunk a fiatalkori szexuális felvilágosítás témakörére szólt, ezen dolgozunk több mint egy éve. Weboldalak, nyomtatványok, rendezvények, multimédiás DVD-k, animációs rajzfilmek és közel 700 oktató az egész országban segítik az a-ha projektet. Az iskolák is kezdenek partnerek lenni. Csak a szülők, az annyit emlegetett családi kör nem akar változni. Az otthoni "feladatokat", a fontos beszélgetéseket a szülők nagy része nem vállalja fel. Magyarország Európában Máltával és Szlovákiával az élen áll fiatalkori abortuszok számát illetően. Akit érdekel, még néhány adat:
-Magyarországon minden órában 5-6 terhességmegszakítás történik.
-2008-ban Magyarországon 44089 abortuszt végeztek, ebből 5363-at 19 éven aluli lányon, ebből 184-et 14 éven aluli gyermeken.
-Az első szexuális aktus szakemberek véleménye szerint 14-16 éves kor közé tehető.
-A 15-18 éves középiskolások 49,5%-a aktív szexuális életet él .
-A fiatalok 90%-a első szexuális kapcsolata során egyáltalán nem védekezik.

A filmet a magyar piacra "terveztük". Elsősorban a szülőknek, másodsorban azoknak a fiataloknak, akik tervezik, vagy már átlépték a Rubicont. Sejtettük, hogy ennél tovább nem mehetünk, de hogy már ez is kiütheti a biztosítékot, eszünk ágába nem jutott. A gondjainkat, fenntartásainkat megírtam korábbi levelemben. Azzal, hogy vannak beírók, akik a szpot és annak üzenetének fikázásával vannak elfoglalva, ahelyett, hogy a cél érdekében inkább támogassák azt, nem igazán tudok mit kezdeni. Úgy gondolom, ez csak érettség kérdése.

Feri, remélem mindenre válaszoltam. Amennyiben még akadna kérdésed, ne tartsd magadban, nagyon belejöttem az írásba.

Üdv

Péter

Novi bácsi 2010.04.27. 11:32:32

@retép sokis: Reggelt Péter!

Nagyon korrekt, remélem mindenki elolvassa, aki eddig hozzászólt. Tegnap is jeleztem, hogy soha nem fogom sem feladni, sem szégyelleni a naiv idealizmusomat, a hitemet abban, hogy például igenis tud "sok lúd disznó ORTT-t győzni". A dolgoknak változnia kell. Nem biztos persze, hogy ÍGY
emtv.blog.hu/2010/04/27/ortt_akasztas_fidesz_modra
de akár ez is lehet valami vállalhatóbb kezdete. Ha másért nem is, hát a "szakmaiság", mint alapfeltétel miatt.

Jó munkát Péter, az optimizmusodat és a reményt soha fel ne add! Szép napot!

páva vagyok hagyjatok repülni 2010.04.29. 12:02:56

@Gergő77: Kérdezd meg az asszonyt. Ha azt is hiszed, hogy 50%ban kiveszed a részed, tévedsz. Akkor is max 25%. Persze ha válásról lenne szó, eszedben sem lenne nyakadba venni a kölköket, így is van a pasasok 80%-ánál.
süti beállítások módosítása