HTML

Partnerünk

Kreatív Online hírek

Friss hozzászólások

Molotov-koktél Coca-Colából

2011.08.06. 16:34 szszabolcs

A McDonald’s művészetben való megjelenését bemutató posztunk után nem volt nehéz megtalálni a következő alkalmas márkát, melyet megvizsgálunk képzőművészeti szempontból.

Nem más ez, mint a világ állítólag legismertebb kifejezése az „OK” után, vagyis a Coca-Cola, amely legalább annyira gyakran szerepel vizuális alkotásokban, mint a gyorsétteremlánc és nagyjából jelképez is mindent, amit az előbbi: Amerika, kapitalizmus, globalizáció, gonosz multi. Ennek ellenére a kóla kapcsán kicsit kevesebb kifejezetten kritikus, negatív kicsengésű vizuális munkát találtunk, de azért akad ilyenre is példa.

Itt van például az orosz kortárs művészet egyik fenegyereke, Alexander Kosolapov, akinek néhány művét már a mekis posztban is bemutattuk. Az orosz kritikájának és iróniájának kedvelt célpontja az üdítőital-óriás is.

A. Kosolapov: It’s the real Thing

A. Kosolapov: This is my blood

A. Kosolapov: Molotov cocktail

A. Kosolapov: Molotov cocktail

Ha egy popkulturális ikonmárkáról beszélünk, akkor nyilván nem mehetünk el Warhol mellett sem, aki természetesen szintén megörökítette a kólát műveiben, itt persze már nem olyan könnyű megtalálni a Kosolapovnál látható apró szurkákat.

A. Warhol: Green Coca-Cola Bottles (1962)

A. Warhol: Large Coca-Cola (1962)

De a pop-art irányzatának egyéb jeles alkotói sem hagyták ki munkásságukból a szimbólummá vált üvegű italmárkát. Keith Haring és Guy Peellaert műveiben is feltűnik az ital.

Keith Haring: Andy Mouse – New Coke

Guy Peellaert: Pravda & Coca-Cola

Végezetül pedig következzen az az alkotó, akinek a Coca-Cola egyik szimbólumát, a pirospozsgás arcú, giccses télapót köszönheti a világ: Haddon Sundblom neve nagyon erősen összeforrt a márkával, amely nem véletlenül használja már több mint hetven éve az általa megalkotott télapó karaktert.

Haddon Sundblom Coca-Cola télapói

Ezen túlmenően is kimeríthetetlen a Coca-Cola megjelenéseinek száma a képzőművészetben, dizájnban, vizuális alkotásokban. Itt van például a Coca-Cola Art projekt, melynek keretében mindenféle grafikusok, dizájnerek és vizuális alkotók készítették el az élet„Coca-Cola oldalának” személyes leképezését, vagy az a blog, amelyben szintén a márka és a művészet kapcsolódásait mutatják be.

5 komment

Címkék: dizájn kóla művészet coke pepsi márka coca cola pop art

A bejegyzés trackback címe:

https://szivlapat.blog.hu/api/trackback/id/tr853130196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thepret · http://teneriferepulojegys.hu/ 2011.08.06. 21:51:23

Azért ez ottan van: A. Kosolapov: Molotov coctail!

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.08.07. 01:21:33

Az orosz vonalon még hiányzik egy olyan ahol a vörös traktort kólával tankolják.

Gonosz Dán 2011.08.07. 07:52:01

jó de miért művészet? ilyet akármelyik karikatúrista megrajzol sőt párat photoshop al akár én is montázsolok.

Kow 2011.08.08. 12:49:52

@Gonosz Dán: Ahhoz, hogy művészit alkoss, nem feltétlenül kell megszakadnod az alkotói folyamat nehézségeiben. Vegyük a fényképezést. Nem vitás, hogy a másodperc tört része alatt készült el a mű. Te is meg tudod csinálni, hogy lenyomod az exponáló gombot? Igen. Művész vagy? Nem. Vannak művészi képek? Igen.
süti beállítások módosítása