HTML

Partnerünk

Kreatív Online hírek

Friss hozzászólások

Kukorékolnak és lombot esznek a vakok

2009.07.29. 17:09 lausekesther

Végzettségemet tekintve szociológusként alapvetően inkább ember- mint állatpárti vagyok, és az 1 százalékos kampányok és adományozások idején magam is sokszor eltűnődtem, hogy az emberek miért adományoznak inkább állatmenhelyeknek, mint beteg, öreg vagy fogyatékkal élő emberek segítését felvállaló szervezeteknek. Ugyanerre a kérdésre épít a zürichi Mühlehalde Vakok Intézete is a legújabb szpotjában.

Valami mégis sántít. Egyrészt korántsem vagyok biztos benne, hogy etikus az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben levő vakokat "elállatiasítani" - még akkor is, ha tudjuk miért van, és mintegy szimbolikus jelentéssel bír. Másrészt pedig abban sem vagyok biztos, hogy a bennem is felvetődő kérdésre bárkinek is jogában állna értékítéletet alkotó választ adni, és kijelenteni, hogy márpedig ez fontosabb ügy, szégyelljétek magatokat. (Mert a szpot zárósorainak és a YouTube-on található magyarázószövegnek - Lots of money is donated for animals in Switzerland, especially exotic ones. But there are also people closer to home who desperately need financial support as well - kétségtelenül az a célja, hogy lelkiismeretfurdalást okozzon.) 

Teszi mindezt úgy, hogy egyáltalán nem objektív, külső nézőpontból dönti el, hanem saját, jól definiálható érdekében: adjatok nekünk pénzt, mert mi fontosabb dolgot csinálunk. Ezzel az összehasonlító logikával - egzotikus állatok kontra itthoni vakok - akár eljuthatnánk oda is, hogy ne a svájci vakoknak adjatok pénzt, mert ők legalább jól élnek (hiszen Svájcban vannak), hanem a kínai földrengés áldozatainak. De a kínai földrengés áldozatainál még rosszabb Sri Lanka-i  gyerekkatonák sora. Annál meg még rosszabb a kongói vérengzések áldozatainak sora. És így tovább. Biztos lehet egyik társadalmi ügy, egyik nemes cél fontosabb a másiknál, de ezt mindenki maga dönti el, és nem hiszem, hogy lelkiismeretfurdalást kellene éreznem, ha az állatokét fontosabbnak tartanám a vakokénál. Még ha nem is így van.

3 komment

Címkék: állatok vakok adományozás

A bejegyzés trackback címe:

https://szivlapat.blog.hu/api/trackback/id/tr421275984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2009.07.30. 09:40:07

"az emberek miért adományoznak inkább állatmenhelyeknek, mint beteg, öreg vagy fogyatékkal élő emberek segítését felvállaló szervezeteknek"

Ezt honnan veszed, hogy így van? Ki ezt, ki azt támogat abban a formában, amire lehetősége van.

Ugye nem azt akarod üzenni a kérdéssel, hogy amíg a rászoruló emberek nem kapnak megfelelő támogatást, addig csúnya dolog támogatni a rászoruló állatokat?

Egyetlen lényeges különbség van az állatok és az emberek támogatása között: míg az emberek magas szinten tudnak gondoskodni magukról, egymásról, meg tudák szervezni és meg is szervezik, hogy lehetőleg senki ne kerüljön emberhez méltatlan élethelyzetbe, addig a háziállatok élete és életminősége 100 %-ban az emberek jóindulatától függ. Azért háziállatok, mert az ember jóindulatára bízzák a sorsukat.

Ezért kell támogatni az állatmenhelyeket. Az embereket is kell támogatni persze, de nem vagy-vagy alapon. Embertársainkért IS és állatainkért IS egyformán felelősséggel tartozunk.

lausekesther 2009.07.30. 11:11:11

@Mária: Ami az adatokat illeti, jogos a kérdésed. Az APEH honlapján elérhető minden évben a legtöbb 1%-ot kapott civil szervezetek listája:
www.apeh.hu/szja1_1/kozlemeny/civil2008.html
Abban is pontosítanom kell, hogy valóban nem az állatok, hanem a beteg gyermekek vezetnek, évek óta első a Gyermekrák Alapítvány és csak második a Rex Kutyaotthon. Ehhez az is hozzátartozik persze, hogy az 1 százalék nem fedi le az összes adományozást.

Az alapvető kérdésedre, hogy "ugye nem azt akarod üzenni..." pedig csak annyit tudok válaszolni, hogy olvasd végig a posztot, és rájössz, hogy éppen az ellenkezőjéről beszélek.

Mária 2009.07.30. 11:15:58

@lausekesther:

Utána végigolvastam még egyszer és tényleg rájöttem :)
süti beállítások módosítása