HTML

Partnerünk

Kreatív Online hírek

Friss hozzászólások

A taknyos pizza őszödi beszéde

2010.01.15. 09:18 lausekesther

Bevallani, hogy az eddigi termékünk pocsék volt, kidobni a szemétbe, és előállni egy vadiújjal – a New Coke bevezetése óta (legalábbis Amerikában) minden kisiskolás tudja, hogy nem biztos tuti nyerő marketinges lépés. Bevallani, hogy a régi pizzánk ízetlen volt, a sajt nem is sajt volt, és tulajdonképpen minden reklámunkban, ahol azt hangoztattuk, milyen mennyeiek vagyunk (mint például itt), hazudtunk – kétségtelenül megkérdőjelezi a hitelességet. Élesben bemutatni, hogy a fogyasztók szerint a mi pizzánk a világon a legrosszabb, a tésztája olyan, mint a kartonpapír, a szósz pedig, mint a ketchup – minimum rizikós. Főképp, ha milliók fogyasztják ezt, azaz a „mi szarunkat”, és már ötven éve. 


A trailer

A világ legnagyobb pizza-házhozszállító lánca, a Domino’s mégis megtette ezt a lépést. A lánc idei 50 éves születésnapjának apropóján megújította pizzája receptjét, és a megújulást hat hetes, 75 millió dolláros, Pizza Turnaround címet viselő kampánnyal kürtölte világgá. Az új recept megszületéséről dokumentumfilmszerű, közel 4 és fél perces webvideót készített a Domino’snak eddig is dolgozó Crispin Porter + Bogusky, ebből vágta össze a trailer-szerű tévészpotokat. A kampány része egy rádiószpot is, bannerek a YouTube-on, készült egy microsite, és nagy szerepet kapott a közösségi média, a Twitter és a Facebook – nem véletlenül. Ahogy a videóból is kitűnik, a változtatás, a pizza és egyben a márka megújulását jórészt az ilyen felületeken kapott támadások inspirálták. 


A webvideó

Egy kis pozitív löketre, az imázs javítására és a márka frissítésére szüksége is volt a Domino’s-nak. Elég csak a tavalyi botrányt említeni, amikor két alkalmazott, akiket persze azóta kirúgtak, takonyt tett a Domino’s frissen bevezetett szendvicseibe, mindezt pedig a YouTube-on osztotta meg a nyilvánossággal. A videót leszedték, de addigis több mint egymillióan látták. Tegyük helyre az emberekben a bizalmat – jó az ötlet, de tényleg így kell? Őszödi beszéd módjára? Hinni fognak ezután neki, ha eddig hazudott?

A pizza receptjének megújítása és az ehhez tartozó kampány egyértelmű és világos üzenete: „Eddig szar volt a pizzánk, most bezzeg tényleg sajt van rajta, jó az íze, stb.” De miért is kellett ezt bevallani? Ahogy egyik alkalmazott mondja a videóban: „A legtöbb cég elrejti a kritikákat, de mi emelt fővel szembenéztünk velük”. A Domino’s pizzája pocsék, de ezt nagyjából eddig is tudta minden amerikai, nem is az ízéért vették és szerették, hanem mert olcsó és gyors volt, beszívott koleszosok és vékonyka pénztárcájúak praktikus eledele. De jó-e ezzel szembesíteni őket?

És mi van azokkal, akik mégiscsak szerették a régi pizzát? Akiknek nem ízlik az új recept szerint készülő, visszakapják az árát, de a régit már nem lehet kérni. Eltűnt, volt, nincs, akárcsak annak idején a New Coke.

Ha Stephen Colbert, a tengerentúliak Fábry Sándora Alphadog-listájára vette, és így kifigurázza, akkor valószínűleg tényleg félresiklott valami.

 
The Colbert Report Mon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Alpha Dog of the Week - Domino's Pizza
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes Political Humor Economy

 

14 komment

Címkék: pizza dominos

A bejegyzés trackback címe:

https://szivlapat.blog.hu/api/trackback/id/tr621672133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.15. 10:55:00

Némi önkritika a hazai láncoknál is simán elkélne. A pizza gyakran nincs rendesen megsütve, sem fűszerezve. Íze egy kiló ketchup nélkül nulla.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.01.15. 11:21:49

Én imádtam a dominos pizzát. Az volt a legjobb messze.

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2010.01.15. 11:28:47

Kíváncsi vagyok a kimenetelére a kampánynak... A Cola példája kicsit máshogy volt, de nem kell feltétlenül úgy elsülnie, mint annak... Lehet a Dominó is később visszatér a rossz pizzához, ha meg tényleg jobb lesz, mindenki nyert az ügyön...

Bernard Black 2010.01.15. 11:59:16

hehe, ez aztán a tökéletes önlejárató kampány... gratula...

Pignon 2010.01.15. 12:02:20

Legalább elismerték, hogy szar volt és csinálnak helyette jót.

Nálunk mi történt?

Voltak a régi jó minőségi, finom magyar termékek, úgy mint kenyér, édességek, csokoládé, traubiszóda, szaloncukor, stb. nagyon sok minden.

Mi van ma helyette?

SZAR!

Ehetetlen az összes, spórolás mindenhol. Gyárakat elbaszták. Magyarul: elkúrták!

Burma · http://www.ejatekok.com/ 2010.01.15. 12:21:31

Nekem a sonkás a kedvencem :)

Rebca 2010.01.15. 12:24:12

Donpepe eddig jól teljesített, mondjuk nem bízom a véletlenre, mexikói + pannónia sajt, bevált régi kedvenc. Egyetlen egyszer hoztak kritikán aluli pizzát, nem tudom mi történt, elfogyott az alapanyag vagy akármi.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.01.15. 12:49:21

Valóban ettem már jobb pizzát, mint a Domino. Viszont még mindig jobb, mint bármelyik magyar láncé. Sőt a Pomo d'Oroban, amit ugye olasz celeb üzemeltet, kifejezetten rosszabb volt.
Ezek mikor váltanak receptet?

prometheus_X 2010.01.15. 12:57:16

@Rebca: A DonPepe pizzáinak a minősége erősen függ attól is, honnan rendeli az ember. Nálunk például - egy egész rövid időszakot leszámítva - közepes/jó pizzák szoktak tőlük érkezni, ugyanakkor a belvárosban (bp) rendelve többször ettem tőlük egészen csapnivalót.

anago 2010.01.15. 13:08:25

sonkás a legfinomabb szerintem

napicsaj.com

winnie the poh 2010.01.15. 13:42:56

4 hónapig voltam usában, olyan rossz pizzákat, hamburgereket és hotdogokat sosem ettem, mint ott. A Domino külön szar volt szerintem. A pesti pizzakínálatot nem ismerem, de Veszprémben vannak jó pizzaszakácsok.

Bitter Brunó · http://www.nextwave.hu/blog 2010.01.18. 20:49:55

Microsoft csinált hasonló "önkritikus" kampányt pár éve, még a "kékhalált" is belevették.

Itthon meg az "új" SZDSZ Retkessel. :D

daleeka 2010.01.31. 14:43:04

Azt azert nem art tudni, hogy az amerikai es peldaul az angol piac kozott hatalmas kulonbsegek vannak!!! A minosegre nagyon nagy hangsulyt fektetnek itt, ellentetben az USA-val. Nem en csinalom a legszebb pizzakat az uzletunkben, megis mikor meglatogattak minket az amcsik el voltak ajulva toluk.
Gondolom arban is hatalmas kulonbsegek lehetnek ahogy a cikket olvasom, mivel itt Londonban nem mindenki engedheti meg maganak, hogy tolunk rendeljen. Az izet tekintve pedig mindenki azt mondta aki eddig kosolta, hogy a legjobb amit valaha ettek.
süti beállítások módosítása